Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ζητάμε τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και εξηγούμε γιατί.
Ο βαρύς χειμώνας για τη Φλώρινα σίγουρα δεν αποτελεί είδηση για εμάς που τον ζούμε κάθε χρόνο. Φέτος βέβαια με την περιοχή σε βαθιά  κατάψυξη για ένα μήνα και με πανευρωπαϊκά ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας ακόμα και για εμάς η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Φέτος βιώνουμε δύο αρνητικά ρεκόρ. Ρεκόρ ανεργίας και ρεκόρ στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσής .


 
  Και ενώ η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να μεταβάλει τις καιρικές συνθήκες και τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όταν αυτά παρθούν, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα να αποδώσουν, μπορεί και πρέπει  να γίνει άμεση παρέμβαση στο θέμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Η Πολιτεία επιδιώκοντας να αυξήσει τα έσοδα της αυξάνει τον σχετικό ειδικό φόρο και κατά συνέπεια την τελική τιμή.  Οι πρατηριούχοι όμως, δηλώνουν ότι οι πωλήσεις είναι κάτω από τις μισές των προηγούμενων ετών, οπότε είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η αύξηση της τιμής θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων. Πάντως, μέχρι στιγμής αυτά που δεν χωράνε αμφιβολία είναι τα εξής:
·        Απόγνωση για μεγάλο μέρος των κατοίκων της  περιοχής, οι οποίοι δεν διαθέτουν εναλλακτική μορφή θέρμανσης και  αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν την ανάγκη της θέρμανσης με πετρέλαιο για τουλάχιστον 7 μήνες το χρόνο με τις τωρινές τιμές και τις ακόμα πιο ανέβασες του ερχόμενου Οκτώβρη. Επιπλέον η διάθεση μεγάλου μέρους του περιορισμένου εισοδήματος για την αγορά πετρελαίου, στερεί από την υπόλοιπη αγορά  τον τζίρο που θα την κρατήσει ζωντανή.
·        Μόνιμα υψηλά ποσοστά ρύπανσης στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά  περιοχή μας, αφού όσοι μπορούν θερμαίνονται με καυσόξυλα ή δυστυχώς για το περιβάλλον με λιγνίτη ή ακόμα και με καύσιμα απορρίμματα. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων,  το ορατό  νέφος  και  το τσούξιμο στα μάτια και τον λάρυγγα αποδεικνύουν το μέγεθός του προβλήματος.
·        Για τους πρατηριούχους που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του τζίρου τους λόγω της επιλογής πολλών καταναλωτών να προμηθεύονται βενζίνη από την ΠΓΔΜ και της μείωσης της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό είναι το χαριστικό χτύπημα.
·        Το φαινόμενο της εντατικής ή ακόμα και παράνομης υλοτομίας θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς για πολλούς τα καυσόξυλα θα είναι η μόνη πηγή θέρμανσης με αποτέλεσμα την αποψίλωση των δασών μας. 
·        Όλα τα παραπάνω, με φόντο την οικονομική κρίση, συντελούν στην επιβάρυνση και της ψυχικής υγείας των κατοίκων στην περιοχή. Οι σχέσεις των ανθρώπων με τους εαυτούς τους αλλά και μεταξύ τους περνούν μεγάλη ένταση.  Η αποδοτικότητα επιχειρηματιών και εργαζομένων, σαφώς και επηρεάζετε αρνητικά. Έχει χαθεί το χαμόγελο και η θετική διάθεση. Κατήφεια και απαισιοδοξία παντού.
Μια απόφαση για ουσιαστική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δε θα λύσει όλα τα προβλήματα της περιοχής. Σίγουρα όμως θα ακυρώσει πολλά και σημαντικά όπως αυτά που αναφέρθηκαν  παραπάνω.   Ίσως μάλιστα τελικά τονώσει και τα δημόσια έσοδα.

                                                                                          Θεόδωρος Παπαδόπουλος
                                                                       Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΟΕΝΕΦ