Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ομιλία του Προέδρου της ΣΕ του ΟΕΝΕΦ στην μαζικότερη συγκέντρωση στην Φλώρινα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012,           

Συμπολίτισσες -ες , Συντοπίτες - εσσες.

Είναι πλέον πολύ κοινότυπο για εμάς να επαναλαμβάνουμε ότι ζήσαμε αυτό τον χειμώνα πολικές θερμοκρασίες επί 3 και πλέον μήνες, με τα έξοδα για θέρμανση να είναι δυσβάσταχτα για μια μέση οικογένεια, με την ανεργία να καλπάζει σε δραματικούς ρυθμούς.
 Με κίνδυνο να χάσουμε την ελπίδα, την σημαντικότερη παρακαταθήκη και έναν πραγματικό οικονομικό πνεύμονα της Φλώρινας που είναι το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, την απίστευτη συγκοινωνιακή απομόνωση, τον μαρασμό των επιχειρήσεων αλλά και την υποβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας στην υγεία και την παιδεία και πάρα πολλά άλλα που τα έχουν διατυπώσει πολύ σωστά οι προηγούμενοι ομιλητές.




Η σημερινή οικονομική κρίση πλήττει πολλαπλά και χωρίς διάκριση κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας μας.

Δυστυχώς όμως τα τραγικά αποτελέσματα της κρίσης γίνονται ακόμη εντονότερα στην περιοχή μας καθώς σε συνδυασμό με την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας και των φορέων διαχείρισης της εξουσίας έχουν επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Μια αδιαφορία που οδηγεί σε αδιέξοδα με τα πραγματικά αποτελέσματα να μην έχουν ακόμη αποτυπωθεί ολοκληρωτικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή και ο λόγος είναι ότι τα δύσκολα και οι σκληρότερες μέρες τώρα έρχονται.

Περισσότερο όμως από όλους αυτοί που βιώνουν εντονότερα αυτή την κρίση

Είναι οι νέοι άνεργοι που αγωνιούν να βρουν δουλειά, είναι οι νέοι επαγγελματίες που χάνουν τις δουλειές του, είναι οι νέοι αγρότες που δεν έχουν μια σοβαρή καθοδήγηση έτσι ώστε να αναπτύξουν τις καλλιέργειες τους, είναι οι μαθητές που ενώ στις εξετάσεις θα διαπρέψουν και θα έχουν πετύχει στις καλύτερες σχολές τις Ελλάδας όταν αργότερα ως νέοι επιστήμονες που θα γυρίσουν στον τόπο τους θα βρουν  πόρτες κλειστές. 

 Η λύση είναι απλή αρκεί να διατυπωθεί με σαφήνεια.

Τι ζητάμε για την Φλώρινα και πως θα τα διεκδικήσουμε?

-          Η εκμετάλλευση του νεανικού επιστημονικού δυναμικού είναι μια πρώτη κίνηση που θα μπορούσε να δώσει άμεσα αποτελέσματα. Η δημιουργία μητρώου επιστημόνων και μελετητών σε συνεργασία με τα ανώτατα ιδρύματα έτσι ώστε αυτοί που θα κάνουν όλες τις μελέτες και όλες τις έρευνες να έχουν την πραγματική εικόνα. 

-          Εκμετάλλευση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εισαγωγή μιας αναπτυξιακής πλατφόρμας για τις προτεραιότητες που έχει η Φλώρινα.

-          Ανάπτυξη μέσω της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αλλά και παράλληλη ενίσχυση της κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε είναι βασικό.

-          Να βρούμε λύσεις για επιστροφή στην συμβατική και την εναλλακτική γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά πριν από αυτό να βρούμε την αγορά που θα προσφέρουμε τα προϊόντα μας.

-          Να δούμε πως με μικρές και απλές κινήσεις θα ενισχύσουμε την τουριστική κίνηση και πάνω από όλα πως θα εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο μας. Στοχευόμενες εκθέσεις, συλλογικές παρουσιάσεις, τουριστικός προορισμός που θα διαφημιστεί σωστά.   

Θέλουμε φοιτητές? Να λύσουμε το κτιριακό να διαχειριστούμε εμείς (μέσω του Καποδίστρια) τα Πανεπιστήμιά μας. Να μειώσουμε τις τιμές των ενοικίων να ανακουφίσουμε τους φοιτητές και τις οικογένειες τους και να διαφημίσουμε με αυτό τον τρόπο τον τόπο μας. Οι καλύτεροι πρεσβευτές θα είναι αυτοί οι νέοι που θα έχουν περάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στον τόπο μας. Είναι κομμάτι δικό μας, κομμάτι που διαμορφώνει τον πολιτισμό μας.

Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι θέματα θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να τεθούν υπόψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όλων των Φλωρινιωτών.

Αυτές είναι μικρές κινήσεις και μικρές προσπάθειες που εύκολα και γρήγορα μπορούν να γίνουν και σίγουρα όταν θα βρεθούμε μπροστά στην διεκδίκηση και υποστήριξη των θέσεων μας να έχουμε ένα χαρτί μία μελέτη, με ορθολογισμό να πείσουμε την κεντρική εξουσία στα υπουργεία, σε μία κεντρική διοίκηση που την χαρακτηρίζει η εγκληματική ανικανότητά της.



Πριν από όλα όμως και η πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το ζήτημα του υπέρογκου κόστους θέρμανσης που πληρώνει κάθε οικογένεια και κάθε επιχείρηση. Μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις που έχουμε σήμερα στην περιοχή μας λέγεται Ενέργεια λέγεται ΔΕΗ. Η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας είναι η δικιά μας περιοχή και είναι Διεθνώς πρωτόγνωρο μια πλούσια παραγωγικά περιοχή να αντιμετωπίζεται με απαξίωση. Εδώ μπορούμε να κάνουμε πολλά και νομίζω ότι έχουν ειπωθεί κατά καιρούς πολλές και σοβαρές προτάσεις.

Όμως το ερώτημα παραμένει… Γιατί αγωνιζόμαστε??? Γιατί ενδιαφερόμαστε να ακουστούν τα προβλήματα???  Γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο??? Ένα μεγάλο και εκκωφαντικό ΓΙΑΤΙ??? Την ίδια στιγμή ακούμε και αναρωτιόμαστε όλοι οι Φλωρινίωτες Ποιος θα μας ακούσει??? Ποιος νοιάζεται για την Φλώρινα??? Τι τους ενδιαφέρει η μικρή ακριτική πόλη μας??? Υπάρχει περίπτωση κάποιος να νοιαστεί πραγματικά???

Η απάντηση σε όλους αυτούς - η απάντηση σε όλους εμάς που έχουμε την αμφιβολία και το φόβο, την απόγνωση και την απογοήτευση είναι ο κοινός - καθαρός αγώνας μας που θα ξεπερνάει τα στενά κομματικά πλαίσια, θα ξεπερνάει στερεότυπα παλαιών γενεών, θα ΣΠΑΕΙ επιτέλους τον ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΔΕΙΚΝΎΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΙΏΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ, ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ.

Δεν θέλω να παρελθοντολογήσω αλλά πρέπει μεθοδευμένα να στηρίξουμε τις απόψεις μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις για το καλό του τόπου.

Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν και ελάχιστα αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μία και μοναδική σκέψη που περιλαμβάνει το πάθος μας για τον τόπο μας και την αγάπη μας για την Ελλάδα.  

Τα προβλήματά μας τα γνωρίζουμε, τα ζούμε καθημερινά  και τα συζητάμε.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πουθενά, παρά μόνο στις δικές μας δυνάμεις και στην δικιά μας φωνή.

Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ.. Σήμερα ξεκινάει



Κώστας Φιλιππίδης

Πρόεδρος Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας