Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 2012

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΔΕΔΠ




ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 2012

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ
Άγιος Γερμανός, 3 Φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Με σκοπό την ανάδειξη των αξιών των υγροτόπων και την ανάγκη προστασίας τους, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών γιόρτασε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων διπλά… Συμμετείχε σε εκδηλώσεις της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και φιλοξένησε ομάδα νέων από την Ευρώπη, που ήρθαν στην Πρέσπα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία για την Ευρώπη» του Υπουργείου Παιδείας, προσκεκλημένοι του Ομίλου ενεργών Νέων της Φλώρινας.
Και οι δυο εκδηλώσεις είχαν ως βάση το Θεματικό Κέντρο Ενημέρωσης Πύλης του Φορέα.



Η εκδήλωση της ΕΠΠ περιλάμβανε ενημερωτικά παιχνίδια για τα ενδημικά είδη ψαριών της Πρέσπας και διαγωνισμό ποίησης των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Γερμανού, Ανταρτικού & Κρυσταλοπηγής.
Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Ν. Φλώρινας ιδρύθηκε το 2010 και απαρτίζεται από νέους ανθρώπους με ιδιαίτερες ευαισθησίες και ωριμότατη αίσθηση ευθύνης, που αγωνιούν για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ο όμιλος καταγράφει ήδη στο ενεργητικό του πέντε ανταλλαγές νέων. Στην Πρέσπα, τα μέλη του ομίλου ήρθαν μαζί με μια ομάδα νέων από την Σουηδία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Η ομάδα των νέων επισκεπτών παρακολούθησε ενημέρωση που έγινε στην αγγλική γλώσσα και συμμετείχε σε παρατήρηση πουλιών στο λόφο της Κρίνας, με θέα προς τη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Η λίμνη μαζί με την παραλίμνια ζώνη της αποτελεί έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου και κάθε χρόνο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στον κόσμο! Η 2η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και είναι η επέτειος της υπογραφής, το 1971, της Συμφωνίας Ramsar για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.
Μετά την Κρίνα, οι νέοι επισκέφθηκαν το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και στη συνέχεια το Θεματικό Κέντρο Πύλης όπου ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη ενημέρωσης του Φορέα για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και συμμετείχαν σε συζήτηση για το περιβάλλον και το ρόλο των νέων στην προστασία του. Το τέλος τους επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη γευσιγνωσίας, καθώς τους προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει με μεράκι νοικοκυρές της Πρέσπας.
Πληροφορίες: Τριανταφυλλιά Γκώγκου, Τμήμα: Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: τηλ.: 23850 51870, fax:23850 51871
E-mail: fdedp@otenet.gr   website: www.fdedp.gr
Φωτογραφικό υλικό








Φωτο: Αρχείο ΦΔΕΔΠ – Στο λόφο της Κρίνας









Φωτο: Αρχείο ΦΔΕΔΠ – Θεματικό Κέντρο Πύλης









Φωτο: Αρχείο ΦΔΕΔΠ - Δημοτικά Σχολεία Αγίου Γερμανού, Ανταρτικού & Κρυσταλλοπηγής στο Θεματικό Κέντρο Πύλης