Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συνέδριο για τους Νέους και την Ευρώπη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας το Σάββατο 22/02/2014 στην Αίθουσα "Θ. Αγγελόπουλος" του Πολιτισικού Κέντρου Φλώρινας.



Η πολυπληθής παρουσία νέων συμπολιτών μας μαζί με τις στοχευμένες και ουσιαστικές εισηγήσεις των ομιλητών συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση μίας σημαντικής ενημερωτικής πρωτοβουλίας με εξέχοντα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να ερθούν οι συμμετέχοντες σε επαφή με 2 νέους διεθνώς βραβευμένους επιχειρηματίες τον κ. Μπρατάνη και τον κ. Κουρτέση ιδρυτές της εταιρίας goodvid.io. 

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά σε μία τόσο μικρή περιοχή της Ευρώπης που πλήττεται από τεράστια ποσοστά ανεργίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και συζητάει ανοικτά για τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ανάγκη ενεργοποίησης των νέων που αποτελούν το δυναμικότερο τμήμα της κοινωνίας και την ελπίδα για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο Αναπλ. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Προϊστάμενος του τμήματος Επικοινωνίας κ. Άρης Περουλάκης τόνισε ότι: "Δεν μπορεί να ορθοποδήσει η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα αν η νεολαία δεν βρει δουλειά. Αυτό το ενιαίο σύστημα που προτείνουμε λέγεται «εγγύηση για τη νεολαία». Στην Φινλανδία εφαρμόζεται κατά 90%, ενώ όλες οι άλλες χώρες θα την εφαρμόσουν τώρα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα για να την εφαρμόσει πρέπει ομαδικά να αλλάξει πολλά πράγματα".

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης δήλωση ότι: " Είμαστε στη Φλώρινα σήμερα στο πλαίσιο ενός περιφερειακού συνεδρίου στη Δυτική Μακεδονία. Κάναμε ανάλογες δράσεις στη Θεσ/νίκη και την Κοζάνη και σήμερα στη Φλώρινα. Η επιλογή του θέματος δεν είναι τυχαία και γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς που μας υποστηρίζουν. Είναι προφανές ότι το  θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την ΕΕ και συνολικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι ένα θέμα το οποίο απειλεί την ίδια τη συνοχή της ΕΕ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης."

Εξαιρετική ανάλυση για το ζήτημα των ευκαιριών των νέων και της επιχειρηματικοότητας έγινε από τον Οικονομολόγο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΟΕΝΕΦ και Επιστημονικό Συνεργάτη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Παν. Δ. Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Στεργίου ο οποίος περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τοποθετήσεις έγιναν από τον κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, οικονομολόγο και μέλος του ΟΕΝΕΦ, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη ο οποίος τόνισε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχει αναλάβει ο φορέας του και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Φλώρινα και τέλος τοποθέτηση έκανε και ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Νίκος Ευαγγέλου.

Το συντονισμό της συζήτηση είχε ο Πρόεδορος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και Αντιπρόεδρος της ΕΚΑΤΟ Φλώρινας κ. Κώστας Φιλιππίδης ο οποίος ανέφερε ότι: "Ο ΟΕΝΕΦ στηρίζει του νέους ανθρώπους, αποτελείται από νέους ανθρώπους που αναζητούν διεξόδους μέσα από διάφορες καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις εξωστρέφειας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε μπροστά στις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε. Αυτό που πιστεύουμε όλοι είναι ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να δημιουργήσουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν μέσα απ’ αυτά τα εργαλεία που παρέχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί να είναι ελάχιστα αυτή την περίοδο και πολύ περισσότερο μπροστά στο μέγεθος της κρίσης αλλά αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον τόπο μας και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Να γίνουμε συμμέτοχοι στην ανάκαμψη και την ευημερία του τόπου και στην οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού μέλλοντος"
Ο ΟΕΝΕΦ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενημερώνουν, στηρίζουν και συμβάλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας.
Όμιλος Ενεργών ΝΕων Φλώρινας 
Οι Νέοι Μπροστά!