Πρόσφατα ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ) μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που πραγματοποιήθηκε στο Crnomelj, μια μικρή πόλη της Σλοβενίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Σλοβενία, Σλοβακία, Κροατία) η κάθε μια από τις οποίες εκπροσωπούνταν από 6 άτομα καθώς και μεμονωμένοι εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η πόλη που μας φιλοξένησε βρίσκεται στη νότια Σλοβενία, 2,5 ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Λουμπλιάνα. Πρόκειται για μια μικρή, ήσυχη και γραφική πόλη περιτριγυρισμένη από αμέτρητες φυσικές ομορφιές.
Για την διαμονή μας στο Crnomelj φιλοξενηθήκαμε σε ένα κρατικό κτήριο που λειτουργεί ως μαθητικές εστίες, χωρίς μεγάλες διαφορές από τις δικιές μας φοιτητικές. Η διαμονή μας πάντως στο συγκεκριμένο κτήριο ήταν αρκετά ικανοποιητική. Είχαμε πολλές ελευθερίες, το φαγητό ήταν ως επί το πλείστον καλό και τα δωμάτια βρίσκονταν κοντά το ένα με το άλλο παρέχοντας μας έτσι την δυνατότητα άμεσης και συνεχούς επαφής με τα υπόλοιπα παιδιά.
Τα workshops του προγράμματος, που είχε τον τίτλο ‘’Winter jobs’’, πραγματοποιούνταν στο ίδιο κτήριο σε ένα διαμορφωμένο κατάλληλα χώρο. Υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος ήταν ένας Τούρκος, ο Όντερ, ένας χαρισματικός νέος, με ιδιαίτερη αγάπη για το φαγητό και γεμάτος πάθος και όρεξη να πραγματοποιήσει το όνειρο του που όπως από την πρώτη μέρα μας εκμυστηρεύτηκε ήταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας, μεταξύ των συμμετεχόντων του Όντερ, έπιασαν τόπο και ο πάγος έλιωσε σχετικά γρήγορα. Σύντομα είχαμε γνωρίσει όλα τα παιδιά, αρχίζαμε να μιλάμε πιο προσωπικά και να κάνουμε πλάκες μεταξύ μας.
Το πιο σοβαρό κομμάτι όμως του προγράμματος ήταν, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, η εύρεση εργασίας. Στα πλαίσια αυτού του θέματος είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε συμβουλές επιχειρηματικότητας από αρμόδιους του υπουργείου τουρισμού της Σλοβενίας, επιτυχημένους επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και να ανταλλάξουμε ιδέες και λύσεις για την ανεργία με νέους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στις χώρες τους. Πραγματοποιήσαμε παρουσιάσεις για την ανεργία στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε και μοιραστήκαμε επιχειρηματικές ιδέες και γνωρίσαμε πόσο καθοριστικός παράγοντας μπορεί να γίνει ο εθελοντισμός για την εύρεση εργασίας.
Για τα παιδιά που συμμετείχαμε όμως το πιο σημαντικό μέρος του προγράμματος ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις. Είχαμε την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους με άλλες κουλτούρες από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης και να καταλάβουμε τελικά πόσο πολύ μοιάζουμε μεταξύ μας. Μέρα με τη μέρα αντιλαμβανόμασταν ότι με αυτά τα παιδιά μας συνδέουν κοινοί στόχοι, κοινοί προβληματισμοί και σε περιπτώσεις παρόμοιες εμπειρίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που κουβαλούσαμε για χρόνια να καταρρίπτονται μπροστά μας και ως εκ τούτου να γινόμαστε καλύτεροι και πιο ανοιχτόμυαλοι. Γνωρίσαμε μοναδικά άτομα που θα θυμόμαστε για πάντα και κερδίσαμε εμπειρίες και πράγματα από αυτούς που είναι ανεκτίμητα.
Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που σου προσφέρουν αυτού του είδους προγράμματα είναι ότι έχουν την δύναμη να επηρεάσουν τον τρόπο που σκέφτεσαι, να σε αλλάξουν σαν άνθρωπο. Η ευκαιρία να γνωρίσεις ξένους και Έλληνες στις ιδανικότερες συνθήκες μακριά από την ζεστασιά του σπιτιού σου φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα σου που δεν γνώριζες ότι υπήρχαν, και όταν πλέον γυρίσεις στην πόλη σου και θα είσαι ικανοποιημένος με τη αλλαγή αυτή θα αναζητάς διακαώς την επόμενη.
Συμμετέχοντες
● Δίβιου Κωνσταντίνα
● Ιασονίδου Νικολέτα
● Κουτμάνης Κωνσταντίνος
● Μίτκας Ακύλας
● Σαπουνάς Δημήτριος
● Φώτη Μυρτώ