Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η Ζωή στην φύση της Λιθουανίας-Erasmus+ _Youth Exchange_Lithuania

Εκπροσωπώντας τον Ο.Ε.ΝΕ.Φ είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με θέμα «healthybody-healthymind», το οποίο έλαβε χώρα στην κοινότητα του Musninkai στη Λιθουανία για 8 μερες στα τέλη Ιουλίου 2015. Το πρόγραμμα αυτό αναδείκνυε τον υγειινό τρόπο ζωής μέσα στα πλαίσια της σωστής διατροφής και καθημερινής άσκησης. Οι ομάδες 5-6 ατόμων που συμμετείχαν προέρχονταν απο 5 χώρες (Λιθουανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Εσθονία) κι έτσι είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής διαφορετικών χωρών και ταυτόχρονα να εντοπίσουμε και τις ομοιότητες που έχουν μεταξύ τους.
 
Μια τυπική μέρα ξεκινούσε με αθλητικές δραστηριότητες που οργάνωνε η κάθε ομάδα ξεχωριστά, ενώ κατα τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις για την ανάδειξη του υγειινού τρόπου ζωής, εργασίες, συνεντεύξεις και αλλες δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός οτι κάθε βράδυ μια χώρα μαγείρευε το παραδοσιακό της φαγητό κι έτσι απολαύσαμε γεύσεις άγνωστες σ’εμάς μέχρι τώρα. Επίσης στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λάμβαναν μέρος στην πλατεία του χωριού ήρθαμε σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους, αναδείξαμε στοιχεία του πολιτισμού μας μέσα απο παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάσαμε και που όλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να διασκεδάσουν με τη ψυχή τους.
Μια απο αυτές τις μέρες είχαμε τη «τύχη» να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά canoeing στο ποτάμι, σε μια διαδρομή 14 χλμ.!  Ίσως αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο εξαντλητική μέρα του προγράμματος με αρκετές αναποδιές καθώς κωπηλατούσαμε επι 4 ώρες μεσα στη βροχή και όταν φτάσαμε στο μέρος όπου θα κατασκηνώναμε ήταν αδύνατον να ανάψουμε φωτιά καθώς τα ξύλα ήταν βρεγμένα. Όταν κάποια στιγμή τα καταφέραμε και μπορέσαμε και να ψησουμε να φάμε ο εκνευρισμός και η κούραση ξεχάστηκαν και απολαύσαμε μια υπέροχη βραδιά γύρω απο τη φωτιά!
 
Πιστεύουμε πως αυτό το πρόγραμμα μας γέμισε εμπειρίες που είναι αδύντον να λησμονήσουμε. Και μόνο το γεγονός οτι ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους απο διαφορετικούς πολιτισμούς, μάθαμε πώς ζούν, τι γλώσσα μιλούν και καταφέραμε να έχουμε μια καλή συνεννόηση και πάνω απ’όλα συνεργασία και ομαδικότητα , είναι κάτι που πραγματικά αξίζει να το ζήσει κανείς!

Γι’αυτόν το λόγο θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Ο.Ε.ΝΕ.Φ που μας έδωσε αυτην την ευκαιρία και να ευχηθούμε καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο που μέχρι σήμερα διεκπεραιώνει με επιτυχία και αναβαθμίζει την πόλη μας.