Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η χορευτική ομάδα του ΟΕΝΕΦ στην Αρχάβη της Τουρκίας

Batum, Γεωργία. Εκεί πήγε ο Ιάσονας με το χρυσόμαλλο δέρας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας σε Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων. Η Αρχάβη της Τουρκίας, μια παραθαλάσσια πόλη 70 km βόρεια της Τραπεζούντας, φιλοξένησε από τις 20 έως τις 31 Αυγούστου συνολικά 30 νέους και νέες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στα πλαίσια της Δράσης με τίτλο «Εκμάθηση παραδοσιακών ευρωπαϊκών χορών» νέοι άνθρωποι από Ελλάδα, Λετονία, Πολωνία και Τουρκία είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν, να χορέψουν.



Ήταν μια ξεχωριστή για εμάς συμμετοχή. Συνήθως, τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, όμως εμείς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαμε την ευκαιρία για πέντε μέρες να διδαχθούμε παραδοσιακούς χορούς από τους ομίλους που συμμετείχαν. Ένα εξαιρετικό θέαμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ήταν το σκηνικό στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (25/8) με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων των χωρών . Η εκδήλωση άνοιξε με την παρέλαση των τμημάτων για να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα, όπου κάθε σύλλογος - όμιλος χώρας παρουσίαζε τοπικούς χορούς. Στο φινάλε της εκδήλωσης όλοι οι σύλλογοι αλλά και ο κόσμος που κατέβηκε από τις εξέδρες του σταδίου χόρεψαν υπό τους ήχους της παραδοσιακής τούρκικης ορχήστρας.

Στόχοι της συμμετοχής της χορευτικής μας ομάδας είναι:
Να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς, σταθερές και διαχρονικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ μας.
Να εργαστούμε συστηματικά όλοι μαζί για την ανάδειξη και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Να αναγνωρίσουμε την διαφορετικότητα στα ήθη και έθιμά μας, να σφυρηλατήσουμε τον σεβασμό ο ένας στον άλλον και να ενδυναμώσουμε την κοινωνική μας συνοχή.

Επίσκεψη σε βοτανικό πάρκο
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις διοικήσεις και στα μέλη των ομίλων που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Εύχομαι η δεκαήμερη μεγάλη συνάντηση μας να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την θέλησή μας να διαφυλάξουμε κάθε στοιχείο που συγκροτεί την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας.»




Η ελληνική ομάδα συγκροτήθηκε από τους Μαυρουδή Στέφανο, Σολάκη Ηλία, Μάλλιο Πέτρο, Νικολαϊδου Χαρά, Λίλια Έλενα και Εύη Πλιάσσα.

Για τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας,
Στέφανος Μαυρουδής