Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Γίνε δημιουργικός - Φτιάξε την δική σου Επιχείρηση!


Όντας μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο Rule the world and become an entrepreneur vol.2 που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Udruga KOR της Κροατίας που έλαβε χώρα στην πόλη Vinkovci. Πρόκειται για μια επαρχιακή πόλη που η ιστορία της ξεκινάει από την Νεολιθική Εποχή και απέχει τρεις ώρες μακριά από την πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ.

 
Το πρόγραμμα διήρκησε μια εβδομάδα και στεγάστηκε στο Hotel Gem, όπου και διεξήχθησαν όλα τα projects και workshops.
Μαζί με την εξαμελή ελληνική αποστολή συμμετείχαν ομάδες από άλλες πέντε χώρες: Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία και ΠΓΔΜ.
Μέσα από τη διαμονή μας προήχθη η διαπολιτισμικότητα καθώς σε κάθε δωμάτιο υπήρχαν τέσσερα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και στα workshops οι ομάδες αποτελούνταν από έναν συμμετέχοντα από κάθε χώρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η καλύτερη γνωριμία και στην πορεία η συνεργασία των ατόμων, μακριά από προκαταλήψεις.
Πιο συγκεκριμένα, το θέμα του προγράμματος αναφερόταν στην επιχειρηματικότητα των νέων και οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με βάση εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης. Δραστηριότητες όπως η δημιουργία souvenir, διαδραστικά παιχνίδια, energizers, παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης ανέδειξαν την δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, την καινοτομία στις ιδέες, τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα, την ηγεσία, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Επισκεφθήκαμε το τοπικό μουσείο του Vinkovci και την κατοικία του συγγραφέα και ποιητή Ivan Kozarac. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Vinkovci είναι η παλαιότερη κατοικημένη πόλη στην Ευρώπη στην οποία και βρέθηκε το Ινδο-Ευρωπαϊκό  ημερολόγιο του Ωρίωνα που χαρακτηρίζεται ως το αρχαιότερο.
Μέσα από αυτή την ανταλλαγή αποκομίσαμε εμπειρίες, ενστερνιστήκαμε απόψεις, γνωρίσαμε διαφορετικές κουλτούρες και δημιουργήσαμε καινούργιες φιλίες.
Με  το κείμενο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και να δώσουμε κίνητρο στους Νέους της Φλώρινας να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα για να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να ανταλλάξουν ιδέες.

Γιώργος Σολακίδης
Μαριάννα Σιόλιου
Άντρια Πανταζή
Αριάδνη Βατσολάκη
Ελένη Παπαδοπούλου
Ευαγγελία Ταρτόρα