Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στη γειτονική Ιταλία με σκοπό τη συμμετοχή μας σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο (Training Seminar).
Η διαμονή μας ήταν στην πόλη Casal Velino της περιφέριας Καμπανία , στην νότια Ιταλία,. Όλες τις ημέρες ήμασταν εκεί και δουλεύαμε το εκπαιδευτικό σεμινάριο μας σε έναν χώρο του ξενοδοχείου, εκτός από την πρώτη μας μέρα που είχαμε την ευκαιρία και τον χρόνο να περιπλανηθούμε στην Ρώμη, την Αιώνια πόλη.
Το σεμινάριο ονομαζόταν ‘youthpass navigators’ και συμμετείχαμε σε αυτό δεκαοκτώ νέοι, δύο συμμετέχοντες από εννέα διαφορετικές χώρες, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβακία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Λιθουανία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν εννιά ημέρες και το πρόγραμμα είχαν επιμεληθεί οι δύο εκπαιδευτές μας.
Τις πρώτες τρεις ημέρες το πρόγραμμά μας ήταν πιο αυστηρό. Μπαίναμε στο κλίμα των ομάδων και σιγά-σιγά γνωρίζαμε τους άλλους. Κατά τις επόμενες μέρες νιώθαμε πιο άνετα με τα υπόλοιπα μέλη και αυτό είχε αντίκτυπο και στην καλύτερη λειτουργία των ομάδων στις οποίες χωριζόμασταν κάθε φορά για να φέρουμε εις πέρας τις δραστηριότητες.
Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν κυνήγι θησαυρού, προβολή βίντεο σχετικά με την άτυπη και τυπική εκπαίδευση, την ηγεσία, την μάθηση, καθώς και βαθυστόχαστες συζητήσεις πάνω σε αυτά. Επίσης, άλλες δραστηριότητές μας ήταν να διδάξουμε στο ζευγάρι μας ένα ταλέντο μας, να παρουσιάσουμε τις χώρες μας μέσα από μουσική, φωτογραφία, ποτό και φαγητό, τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε, κάποια παιχνίδια και ενημέρωση για το πρόγραμμα Erasmus+ και το youthpass certificate. Ακόμη, μας δόθηκε η ευκαιρία τις τελευταίες μέρες να σχεδιάσουμε δικά μας projects και training courses που ίσως κάποια μέρα να υλοποιήσουμε και να συμμετάσχει κάποιος από εσάς. Από κάθε δραστηριότητα δεν έλειπαν τα διαλείμματα, το παιχνίδι, οι καλλιτεχνικές δεξιότητες, το θέατρο, ο χορός, η συνεργασία, η αυτοκριτική και η ανατροφοδότηση της ομάδας, και φυσικά, το γέλιο. Τα πάρτυ και η βόλτα στην πόλη ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο λειτούργησε και επέδρασε η άτυπη μάθηση σε εμάς.
Η επαφή μας , λοιπόν, με νέους από άλλες χώρες μας έκανε πιο εξωστρεφείς, κοινωνικές και δεκτικές σε προκλήσεις σε ατομικό, αλλά και κοινωνικό-πολιτισμικό επίπεδο. Γνωρίσαμε ανθρώπους ανοιχτόμυαλους και δικτυωθήκαμε με αυτούς, καθώς και με τους οργανισμούς τους ως εκπρόσωποι οργανισμών όλοι. Επιστρέψαμε , λοιπόν με ευρωπαϊκό αέρα και διάθεση να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο σε διάφορα θέματα ως ενεργά μέλη του ΟΕΝΕΦ και να συμπαρασύρουμε και άλλους συνομηλίκους μας να ενεργοποιηθούν τόσο σε τοπικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευχαριστούμε γι αυτήν την εμπειρία μας, που ήταν όπως την περιμέναμε, multicultural
Κρεμμύδα Όλγα, Μαυρίδου Βασιλεία
Φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας