Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

"Έξι νύχτες στο Παλέρμο"

 Εκπροσωπώντας τον Ο.Ε.ΝΕ.Φ, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο (training seminar) “A Network Against Youth Unemployment”, το οποίο οργανώθηκε από τον ENFE (Educazione Non Formale Europea) στη Σικελία (1-6 Ιουνίου 2015), το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Η πόλη στην οποία έλαβε χώρα το πρόγραμμα ήταν το Παλέρμο, μια πολυπολιτισμική πόλη 1,5 εκατομμυρίου πληθυσμού με αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και κτίρια σε ρυθμό μπαρόκ. Γνωρίσαμε τα αξιοθέατα και την κουλτούρα της μέσω της πρώτης δραστηριότητας, η οποία είχε τη μορφή κρυμμένου θησαυρού. Ακόμη, έπρεπε να αναγνωρίσουμε τη σημασία ορισμένων τοπικών παροιμιών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 13 χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Ελλάδα, Εσθονία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία) και είχαμε δύο Ιταλούς εκπαιδευτές. Η διαμονή μας ήταν στο Domus Carmelitana Palermo Onlus, ένας καθεδρικός ναός που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν παραδοσιακό ξενώνα. Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών μεταξύ των οργανισμών που συμμετείχαν, καθώς και η δημιουργία και οργάνωση ενός Ευρωπαϊκού δικτύου με σκοπό την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας μέσω του Erasmus +. Οι δραστηριότητές μας εκεί και το περιεχόμενο του προγράμματος αποτελούν τις θεμελιώδεις βάσεις αυτού του δικτύου, ευελπιστώντας να εφαρμοστεί στο μέλλον. 
Τις πρώτες μέρες ασχοληθήκαμε εντατικά με βιωματικές δραστηριότητες ομαδικής ανάπτυξης (team building) που ως απώτερο στόχο είχαν τη δημιουργία ενός οικείου κλίματος μεταξύ των συμμετεχόντων. Τις επόμενες μέρες επικεντρωθήκαμε στις κύριες δραστηριότητες που αφορούσαν την ανάπτυξη σχέσεων και την οργάνωση δικτύων μεταξύ των οργανισμών. Στη συνέχεια, η κάθε χώρα παρουσίασε τον οργανισμό της, καθώς μοιράστηκε καλές πρακτικές χρησιμοποιώντας παιγνιώδεις τρόπους παρουσίασης (flipcharts κλπ). Επιπρόσθετα, με ομαδική συνεργασία και ομαδικά παιχνίδια καταλήξαμε και θέσαμε το ακριβές περιεχόμενο και τον τίτλο του νεοσύστατου δικτύου EuBK ( Eurowings: a Bridge to Knowledge ). Τέλος, δημιουργήσαμε ένα βίντεο και διαδικτυακή σελίδα για την προώθηση του EuBK.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το γεγονός ότι ήρθαμε σε επαφή με άλλους λαούς και αυτό επιτεύχθηκε με ποικίλους τρόπους και κυρίως μέσω της πολυπολιτισμικής βραδιάς, όπου απολαύσαμε παραδοσιακά προϊόντα που είχε φέρει μαζί της καθεμιά από τις 13 χώρες. Επίσης, είναι σαφές, ότι γνωρίσαμε πολλές πτυχές του πολιτισμού της χώρας, δοκιμάζοντας την τοπική ιταλική κουζίνα (Cannoli Siciliani, Palermitana, Panelle), γνωρίζοντας την ιστορία, τον τρόπο διασκέδασής τους σε διάφορες πλατείες (Vucciria), περπατώντας στο λιμάνι και στα γραφικά δρομάκια της πόλης. Παράλληλα, το γεγονός ότι χορέψαμε συρτάκι σε μια κεντρική πλατεία μαθαίνοντας τα βήματα σε πάνω από 150 άτομα, αποτελεί μία ακόμη αξέχαστη εμπειρία, καθώς μεταφέραμε και εμείς τη δική μας παράδοση· ο κόσμος ξεσηκώθηκε πραγματικά χορεύοντας στον ρυθμό του χορού που αποτελεί ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Την προτελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το Mondello, μια παραθαλάσσια περιοχή, γνωστή για τις πεντακάθαρες αμμώδεις παραλίες και τη φυσική ομορφιά της. Ενώ την τελευταία, η επίσκεψη στο δήμαρχο της πόλης Μονρεάλε μας έδωσε τη δυνατότητα να προωθήσουμε την μέχρι τότε πορεία του προγράμματός μας, ο οποίος, μετά από μία πολύωρη συζήτηση, μας έδωσε κίνητρο να συνεχίσουμε, τονίζοντας πως θα βοηθήσει και αυτός για την επιτυχή έκβασή του. Κατόπιν, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον Καθεδρικό ναό του Μονρεάλε, έναν ναό-σύμβολο του σικελικού πολιτισμού, με πανέμορφα ψηφιδωτά, την ιστορία του οποίου αξίζει κανείς να διαβάσει.

Συνοψίζοντας, στα πλεονεκτήματα τέτοιου είδους προγραμμάτων συγκαταλέγονται όχι μόνο η εξάλειψη ρατσισμού και απόκτηση μιας κοινής Ευρωπαϊκής συνείδησης, αλλά και η δυνατότητα διαμόρφωσης πολυδιάστατης προσωπικότητας και γνωριμίας του ίδιου μας το εαυτού. Από αυτό το ταξίδι γυρίσαμε έχοντας βιώσει νέες αναπτυξιακές εμπειρίες, με βαλίτσες γεμάτες αξέχαστες
αναμνήσεις…     
   
Μαυροφρύδη Κατερίνα
Ουζουνίδου Κατερίνα